Munkahelyi Kezdeményezések Az Irodai Munka Egészségkárosító Hatásainak Megelőzésére

Az egészség és a fiatalság azon dolgok közé tartozik, amelyeket az ember teljesen természetesnek vesz egészen addig, amíg el nem múlnak, a valódi értékükre pedig csak ezután ébred rá. Rendkívüli probléma, hogy a legtöbben szinte semennyit nem foglalkoznak az egészségükkel. Nem csupán nem tartják karban a testüket megfelelő étkezéssel és testmozgással, de még a létező egészségügyi problémáikkal sem foglalkoznak. Rendkívül gyakori ez a különféle mozgásszervi panaszok esetén, amelyek a modern életmódunk miatt, például az állandó ülés következtében akár már 20-30 éves korban is jelentkezhetnek. Emiatt ma már a fejlett világ minden országában komoly munkahelyi kezdeményezések születtek az állandó álló vagy ülőmunkát végző emberek egészségének megőrzésére. A legtöbben azonban sajnos egyáltalán nem veszik komolyan a tüneteket, amelyek akár évtizedekig is megmaradhatnak a kellemetlenség szintjén, később azonban már súlyos problémává válhatnak. Az állandó ülés miatti hátfájás, a sok képernyő nézés miatti gyakori szemszárazság és szemirritáció, valamint a kisebb sérülés utáni időszakosan jelentkező mozgásszervi panaszok, mind-mind olyan dolgok, amelyek azonnali figyelmet érdemelnek, hogy később ne alakuljanak át komoly problémává.

Az emberek többsége azért válik szemüvegessé, mert az idő múlásával a szemgolyó és a retina veszít a természetes rugalmasságából, így nehezebben tud fókuszálni közeli vagy távolabbi tárgyakra. Ez egyrészt életmódtól függ, másrészt örökletes. Van, akinek csupán 40-50 éves korában kell szemüveg, míg másnak már 20 éves kora előtt. A rendszeres szemszárazság és a szemirritáció azonban szintén ronthatja a látást hosszú távon, sokan mégsem törődnek vele. A probléma leggyakoribb oka a túl kevés alvás, illetve a túl sok képernyő előtt töltött idő. Ha te is gyakorta érzed, hogy ég a szemed, akkor mindenképpen használj szemcseppet és próbáld jobban kímélni a szemedet, szükség esetén pedig inkább fordulj orvoshoz további tanácsokért. Az állandó szemirritáció hosszú távon komoly látásromlást is okozhat.

Szintén gyakran félvállról vett probléma az állandó ülés miatt kialakult hátfájás és nyakfájás problémája. Ezek a problémák jellemzően időszakosan indulnak, majd az évek során folyamatosan egyre jobban állandósulnak és súlyosbodnak. Végül már nem csak ülés közben, hanem mozgás és akár állás közben is érezhetőek lesznek. Pedig a megelőzésük rendkívül egyszerű lenne. A különféle hát és nyaktámasztó párnák, ergonomikus székek már széleskörűen elérhetőek bármelyik boltban. Egyáltalán nem ciki ezeket az egészségkímélő termékeket használni, ha olyan munkád van, amely során sokat kell ülnöd. Sőt, szükség esetén szakemberhez is fordulhatsz, aki segít javítani az ülő vagy állópozitúrádat, hiszen a legtöbb esetben a problémák valós kiváltó oka egyszerűen a nem megfelelő testtartás. Ha időben teszel a hátfájás és nyakfájás ellen, akkor megelőzhetsz egy problémát, amelyet később lehet, hogy már csak komoly gyógytornával, gyógyszerekkel, vagy orvosi beavatkozással lehet majd kezelni.