Így Őrizd Meg A Mentális Egészségedet A Rohanó Világban

Egyre több kutatás igazolja, hogy a hosszú távú folyamatos stressz akár ugyanolyan káros is lehet az egészségedre nézve, mint a dohányzás. Mégis, a mentális egészség, a mentális kipihentség és a munka-magánélet egyensúlya szinte az utolsó dolog, amivel egy átlagos 20-50 éves törődik. Egyesek a karrier és a pénz reményében hajszolják folyamatosan túl magukat, míg mások magánéleti vagy családi problémák miatt stresszelnek folyamatosan. Az állandó stressz és rohanás egy igazi 21. századi társadalmi betegség. Természetesen egy bizonyos mértékű stressz elkerülhetetlen és a testnek van is bevett metódusa az elszenvedett stressz feldolgozására, azonban, ha túl hosszú ideig teszed ki magad több stressznek, mint amennyit ki tudsz pihenni, akkor először szellemi egészséged kezd romlani, majd előbb utóbb a testi egészséged is.

Az, hogy ki mennyi stresszt bír elviselni káros következmények nélkül teljesen egyén és helyzetfüggő. Fontos, hogy felismerd magadon a túlzott stressz okozta problémák korai jeleit, hogy időben tudj foglalkozni a problémával. A legelső tünetek általában a rossz minőségű alvás, az indokolatlan fáradtság, az irritáltság és a kedvtelenség. A rossz minőségű alvás nem csupán azt jelenti, hogy nehezen alszol el, hanem azt is, hogy éjszaka nagyon sokszor felébredsz és forgolódsz, vagy, hogy hiába alszol sokat, mégsem ébredsz kipihenten. Amennyiben hasonló tüneteket érzékelsz magadon, úgy érdemes megpróbálnod valamilyen olyan életmódbeli változást eszközölni, amely segít abban, hogy kevesebb stressznek legyél kitéve, vagy jobban fel tudd azt dolgozni.

A mentális egészséged megőrzésében a legfontosabb szerep a megfelelő pihenésnek jut. Egy felnőttnek minimum 7-8 óra alvásra van szüksége naponta, akkor is, ha manapság divatossá vált ennél kevesebbet aludni. Az emberek mindössze néhány százaléka képes rendszeresen 6 órát vagy ennél is kevesebbet aludni, úgy, hogy annak nem lesznek egészségügyi következményei. Természetesen a megfelelő pihenés nem csupán az alvást, hanem az ébren töltött pihenést is jelenti. Ha nincs olyan hely, ahova nyugodtan elvonulhatsz lazítani, például családi okok miatt, akkor ez előbb utóbb ingerlékenységet fog okozni. A munka és a magénélet kényes egyensúlyának a megőrzése szintén elengedhetetlen, ha szeretnéd elkerülni a testi leépülést. A legjobban mindig akkor jársz, ha a saját egészségedbe fektetsz be. Nincs az a pénz, amiért megéri feláldozni az egészségedet. Arról nem is beszélve, hogy a túlzott stressz vagy a nem elegendő pihenés okozta tünetek, mind például az ingerlékenység és a közömbösség nagyon gyorsan a személyes kapcsolataid rovására is mehet, ami aztán tovább rontja a mentális egészségedet. A túlzott stressz okozta problémák elleni védekezésben tehát a legjobb védekezés a megelőzés, mivel, ha egyszer bekerülsz a körbe, onnantól kezdve sokkal nehezebb lesz onnan kitörnöd.