Malaria Atlas Projekt: Harc A Malária Ellen

A malária a fejlett országokban és a kontinentális éghajlati övben szinte nem létező betegség, a fejlődő világban azonban, melynek nagy része trópusi, sivatagi és szubtrópusi éghajlati övekben helyezkedik el, még mindig rendkívül sok ember életébe kerül. A Maria Atlas Project egy nemzetközi egészségügyi kezdeményezés, amelynek keretében több szervezet, például a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és az AfriPOP próbál megoldást találni a malária okozta megbetegedések végleges felszámolására. Mivel a maláriát terjesztő szúnyogok a globális felmelegedés hatására elkezdtek Európa és Észak-Amerika egyes területein is megjelenni, így a projekt iránt egyre nagyobb az érdeklődés.

A malária elleni küzdelem több ok miatt is rendkívül nehéz. Egyrészt mivel a kórságot a szúnyogok terjesztik, így a terjedés megállítása gyakorlatilag lehetetlen, hiszen a szúnyogok a meleg területeken és a vízpartokon mindenhol hemzsegnek és gyakorlatilag kiírthatatlanok. Ennek ellenére természetesen a fejlett világban működő szisztematikus szúnyogírtás segít visszaszorítani a vérszívókat, azonban a fejlődő országokban a szúnyogírtás az óriási területek, a rendkívül párás és meleg éghajlat, valamint a nagy költségek miatt nem vezet eredményre. A malária elleni küzdelem középpontjában ennek megfelelően jelenleg két dolog áll. Az egyik egy vakcina kifejlesztése, amely után bárki nyugodtan elkaphatná a maláriát, mivel tünetmentes lenne vagy maximum enyhe tünetei lennének. A védőoltás kifejlesztését azonban nehezíti, hogy a maláriának valójában számos különféle változata van, így egy univerzális oltás kifejlesztése nehéz, sőt, lehet, hogy nem is lehetséges. Persze már az is hatalmas előrelépés lenne, ha legalább a malária leggyakoribb és legsúlyosabb változatai ellen létezne védőoltás.

A MAPe egészségügyi kezdeményezés másik központi eleme a malária okozta megbetegedések minél hatékonyabb kezelése. Léteznek különféle maláriagyógyszerek, azonban ezek egyrészt drágák, másrészt komoly mellékhatásaik lehetnek, mely jellemzők közül egyik sem segíti a maláriagyógyszerek a malária által leginkább érintett fejlődő világbeli térségekben való elterjedését. A malária bár súlyos esetben akár kómát, sárgaságot és rohamokat is okozhat, ritkán okoz közvetlenül halált. Közvetve azonban sajnos a szegény országokban gyakorta vállhat végzetessé. A malária legfőbb tünetei a láz, hányás és hasmenés, melynek hatására a beteg teljesen kiszárad és alultáplálttá válik. A betegek sok esetben infúzióra és kórházi ellátásra szorulnának, amire azonban a világ számos részén nincs lehetőség. Kórházi ellátás nélkül a tünetek okozta problémák súlyosbodhatnak és akár halálhoz is vezethetnek. A betegek gyakran mozogni is alig tudnak segítség nélkül a gyengeség miatt és mindenben a családjukra vannak utalva. Jó hír viszont, hogy a betegségből felgyógyulók még akár évek múlva is erős immunitást mutathatnak a malária több fajtájával szemben is, ami arra utal, hogy lehetséges egy megfelelő vakcina kifejlesztése. A MAPe projekt keretében jelenleg több afrikai országban, például Zanzibáron és Kongóban küzdenek a malária ellen.