Egészségügyi szorongás és megoldások

Uvijek je važno brinuti se o sebi koristeći sve principe dobrog zdravlja. Redoviti pregledi, pravilna prehrana i zdrav način života omogućuju da se na pažljiv, ali razuman način brine o svom zdravlju. Čovjek često postane pretjerano zabrinut za zdravstvene probleme i uhvaćen je u krug zdravstvenih briga. Jedan zdravstveni problem se pomiri kada se drugi odmah pojavi na njegovo mjesto. Ove brige nakon nekog vremena postaju sveobuhvatne i iscrpljujuće.

Na kraju, pojedinac shvaća da je ovaj ciklus zdravstvenih tjeskoba ugrozio kvalitetu njihova života. Tamni oblak, koji uvijek lebdi nad svakodnevnim životom, ovaj nametljivi oblik tjeskobe mora se riješiti. Započinje se utvrđivanjem zašto se to događa, čemu služi i kako prekinuti takvo ponašanje.

Razlog za zabrinutost za zdravlje

Zdravstvene brige zapravo imaju svrhu, a tu svrhu nije teško otkriti ako se dovoljno duboko zagleda u ovaj obrazac ponašanja. Ovaj obrazac često uključuje odvraćanje mozga od specifičnih emocija kojima se pojedinac teško može pozabaviti.

Mnoge emocije su toliko jake, poput ljutnje, tuge ili straha, da mozak traži načine da ih odvrati. Zdravstvene brige odgovaraju tome jer kada se netko intenzivno brine o svom zdravlju, malo je prostora za rješavanje uznemirujuće emocije.

Zdravstvene brige pokrivaju sve druge misli i ovo DJELUJE. Ovo je savršeno odvraćanje pažnje od uznemirujućih emocija. Kad se jedna briga pomiri, druga ju preuzima kako bi prikrila neadresiranu emociju. Svaka zdravstvena briga ima snažnu svrhu jer prikriva pravu uznemirujuću emociju s kojom se dugoročno mnogo teže suočiti.

Riješenje

– Prepoznavanje i priznavanje navike zdravstvene tjeskobe, jedna briga brzo slijedi drugu u primjetnoj petlji koja nikad ne prestaje. Svijest o ovom ciklusu uvijek je prvi korak prema pomirenju problema.

– Određivanje je li ova zdravstvena briga pravi fizički problem posjetom primarnom liječniku i isključivanjem definitivnog tjelesnog uzroka poteškoća. Uvijek isključite fizički uzrok prije nego što pretpostavite da je to samo briga za zdravlje.

– Primijetiti da te brige o zdravlju nestaju kad se intenzivno zainteresirate za neku drugu temu ili se uključite u novu vezu, posao ili cilj.

– Prepoznajte svoje obrasce. Osjećate li napade simptoma koji često prelaze s jednog dijela tijela na drugi? Smatrate li da precjenjujete fizičke upade i odmah zaključujete da oni označavaju opasnost ili zaslužuju pozornost i uzbunu?

– Pronađite interese koji uključuju cijelo vaše biće. Izgubite se u stvarima koje vam ostavljaju malo vremena za unutarnje razmišljanje. Prava bolest ne izlazi na površinu kroz dosadu kao ova ponašanja. Istinski zdravstveni problemi općenito ne slijede isti vremenski raspored kao zdravstvene tjeskobe. Zdravstvene brige su jače u vrijeme dosade i nedostatka interesa. Inteligentan um zahtijeva izazove i ciljeve.

– Aktivnost je važno terapeutsko sredstvo protiv zdravstvenih briga. Vježbanje i kretanje okrepljuju i stimuliraju um i tijelo na pozitivan način. Endorfini se oslobađaju, a razina serotonina prirodno podiže kada je aktivnost dio dnevne rutine. Umjereno hodanje, trčanje, tenis, plivanje i ples korisne su aktivnosti koje daju pozitivne rezultate.

– Prehrana je također ključna za dobro zdravlje, što samo po sebi pomaže eliminirati snažnu naviku negativnog razmišljanja, često u vezi sa zdravstvenim brigama. Kada se pravilno hranite, razina serotonina se prirodno povećava, a razina šećera u krvi ostaje stabilna. To pomaže u smirivanju pretjerano reaktivnog uma, što dovodi do smanjenja zabrinutosti za zdravlje.

– Obraćajte se mozgu tako da mu odlučno kažete da prestane kada brige o zdravlju uđu u um. Prijeđite na pozitivniji način razmišljanja jer uvijek imate izbor o čemu ćete razmišljati.

Um će odgovoriti smirivanjem kako negativne misli nestaju. Mozak, uhvaćen na djelu u ovakvom ponašanju, trenutno se posrami zbog čega prekida ovaj ciklus negativnih misli. To je u usporedbi s djetetom koje je uhvaćeno s rukom u staklenci za kekse. Neugodnost zbog toga što su uhvaćeni zaustavlja ovo nametljivo ponašanje.

– Budite svjesni “što ako” razmišljanja. Ako većina rečenica za koje mislite da počinju s “što ako” onda je to dokaz jake navike tjeskobe za zdravlje. Promijenite razmišljanje “što ako” u “pa što” i gledajte kako se ciklus prekida.