A viselkedési egészségügyi kezelés előnyei és kihívásai

A viselkedési egészség kifejezést közel 40 évvel ezelőtt találták ki. Idővel azonban ennek a szónak a jelentése fejlődött. A legtöbb ember a viselkedési egészséget a mentális egészség szinonimájaként használja, holott van különbség a kettő között.

A mentális egészség az egyén mentális állapotával vagy pszichológiájával foglalkozik, a viselkedési egészség pedig a személy szokásaival, például étkezési szokásaival, alvási szokásaival, életmódjával. stb. Ha egy személy mentális egészségügyi problémával küzd, az együtt járhat viselkedési és fizikai egészségügyi problémákkal. Becslések szerint a mentális egészségügyi problémák 70 százaléka összefüggésben áll a viselkedés-egészségügyi problémákkal. Ezért a viselkedés-egészségügyi központok vagy szolgáltatások elengedhetetlenek a betegség leküzdéséhez.

Egy tanulmány szerint évente körülbelül 44 millió ember küzd a mentális egészséggel összefüggő problémákkal, de ezeknek csak 40 százaléka kaphat kezelést. Számos oka van annak, hogy az emberek nem kérnek segítséget mentális zavarai miatt. Míg az emberek 60 százaléka az ezzel járó társadalmi megbélyegzés miatt nem kér kezelést, mások nem kérnek kezelést, mivel nem diagnosztizálják őket, nincs pénzük, nem jutnak megbízható mentális egészségügyi intézményhez, vagy nem rendelkeznek hiteles viselkedési egészséggel. közeli központok.

Viselkedés-egészségügyi szolgáltatások

A magatartás-egészségügyi szolgáltatások nem korlátozódnak a mentálhigiénés kezelési programokra. A bővülő hatókörrel a kínált szolgáltatások köre csak bővült. Néhány ilyen szolgáltatás a következőket tartalmazza:

 

Pszichiátriai
Pszichológia
Mentálhigiénés tanácsadás
Családi és házassági tanácsadás
A kábítószerrel való visszaélés kezelése, beleértve a megelőzést, a helyreállítást és a beavatkozást
Krónikus betegségek kezelése

A viselkedés egészségének megértése

 

A viselkedési egészség a napi szokások (jó és rossz) kapcsolatára vonatkozik, valamint arra, hogy ezek hogyan befolyásolják a testi és lelki egészséget. Ideális esetben a jó szokások (egészséges táplálkozás, testmozgás és alvási szokások) egyensúlyt teremtenek a jó fizikai és mentális egészség között. Éppen ellenkezőleg, a rossz szokások gyakran rossz testi és lelki egészséghez vezetnek.

Az életmódbeli döntések alapján a viselkedési zavarok a következők lehetnek:

 

Nem higiénikus körülmények között élni
Evészavar
Társadalmi elkülönülés
Alvászavar (túl keveset vagy túl sokat alszik)
Kábítószerrel való visszaélés, beleértve a kábítószer-, alkohol- vagy vegyszerfüggőséget
Addiktív viselkedés, például szerencsejáték, szex, kényszeres vásárlás stb.

Miért olyan nehéz kezelést kérni?

 

A legtöbb ember nem kér segítséget viselkedési zavarai miatt, mert továbbra is tagadásban marad. Nehezen fogadják el, hogy problémájuk van. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez egy saját döntésük, és ezért nem nevezhető problémának. A kezelés elmaradásának oka számtalan és változatos lehet. A további okok közé tartozhat:

 

Társadalmi megbélyegzés és zavar
Fél a társadalom megítélésétől
Nem tudja hatékonyan felismerni a tüneteket
A bizalom és a támogatás hiánya
A magány és a kilátástalanság érzése

Milyen előnyei vannak a kezelés igénybevételének?

 

A magatartás-egészségügyi zavarok összetettek és személyre szabott kezelést igényelnek, de nehéz meggyőzni a betegeket, hogy forduljanak kezeléshez. Azonban a kezelés előnyeinek ismerete megadhatja a szükséges lökést a kezeléshez. A kezelés igénybevételének előnyei a következők:

 

Javítja az életminőséget
Gyökerétől kezdve küzd a mentális betegségek ellen
Javítja a személyes és szakmai kapcsolatokat
Csökkenti a szövődmények esélyét, különösen a függőséggel kapcsolatos problémák esetén
Javítja a termelékenységet
Csökkenti az egészségügyi problémák kockázatát

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

 

A viselkedés-egészségügyi zavar kezelési terve többféle terápia kombinációja lehet, amelyek közül a legfontosabb a csoportterápia. A bátorító és támogató csoportok olyan személyes terápiát biztosítanak, amely segít a páciensnek jobban megérteni önmagát és céljait. A csoportterápia során a betegek kapcsolatba léphetnek másokkal is, akik hasonló problémákkal küzdenek vagy szembesülnek. Az ilyen személyekkel való interakció segít a páciensnek felismerni, hogy nincsenek egyedül. Ezenkívül biztosítja számukra a szükséges erkölcsi támogatást ahhoz, hogy gondoskodjanak önmagukról, és kezelést kérjenek és folytassanak. A testreszabott kezelési programok azonban többféle szakember erőfeszítését kívánják meg. Ezek a szakemberek lehetnek:

Pszichiáterek: Ezek a szolgáltatók sokféle kérdéssel foglalkozhatnak. Különféle aspektusokkal foglalkoznak a pszichiátriával, például serdülőkori problémákkal, gyermekkori küzdelmekkel vagy kábítószer-használattal. A viselkedés-egészségügyi zavarok kezelésére gyógyszereket írnak fel.

Pszichológusok: Ezek a szakemberek pszichológiai tanácsadási tapasztalattal rendelkeznek. Ez magában foglalja a klinikai pszichológiát is. Diagnosztikai munkát végeznek és pszichoterápiát végeznek a beteg állapotának kezelésére.